KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av psykologisk behandling som fokuserar på att aktivt öva sig i att bli medveten om och förändra tankar, känslor och beteenden som utgör hinder i livet. KBT betonar vikten av självhjälp och den egna förmågan att handskas med problem. Ökad självkännedom utgör grunden till att utveckla en hjälpsam självreglering.
KBT är en sammanslagning av kognitiv terapi, som bygger på teorier om våra tankar och vår informationsbearbetning, och av beteendeterapi som bygger på inlärningsteori. Enligt inlärningsteorin så har alla beteenden någon gång lärts in. Att ändra på dem blir då en fråga om att lära om, eller lära sig något nytt. En grundtanke med KBT är att förändra tanke- och beteendemönster i syfte att bättre kunna hantera känslomässiga problem.
I behandlingen kartlägger vi initialt vilka problematiska beteenden som förekommer, vilken funktion beteendena fyller och vilka konsekvenser de får. Därefter lägger vi en plan för hur vi bäst möter inringade problemområden.
Vårdval psykoterapi: Inom Region Skånes vårdval psykoterapi behandlas du med lindriga till medelsvåra tillstånd såsom depressiv episod, fobiska syndrom, paniksyndrom, generaliserat ångestsyndrom, ospecificerat ångesttillstånd, tvångs-syndrom, utmattningssyndrom och reaktion på svår stress. Du som patient är 16 år eller äldre. Det är din läkare/psykolog som fattar beslut om lämplig behandling och skriver remiss. Under hela behandlingen ligger det medicinska ansvaret hos din vårdcentral.
Upplägg: Vi börjar med några inledande bedömningssamtal, och när vi tillsammans beslutar oss för fortsatt kontakt så ses vi med fördel en gång i veckan under 45 minuter/session. Inom ramen för vårdval psykoterapi erbjuds du upp till 16 sessioner, samt ett uppföljningsbesök tre månader efter sista sessionen.
Pris: Patientavgiften är 200 kr/besök. Terapin förs i enlighet med högkostnadsskyddet vilket innebär att du som patient sammanlagt betalar 1450 kronor under en period på tolv månader, därefter får du ett så kallat frikort. Vid uteblivande eller avbokning senare än 24 timmar före bokat besök är avgiften 400 kr.
1280 kr/45 minuter
Vid uteblivande utan att meddela är avgiften 1280 kr
Vid avbokning senare än 24 timmar före bokat besök är avgiften 650 kr
980 kr/45 minuter
Vid uteblivande utan att meddela är avgiften 980 kr
Vid avbokning senare än 24 timmar före bokat besök är avgiften 500 kr
Om du är missnöjd med vården och önskar lämna synpunkter och klagomål så prata gärna först med mig som behandlare, i andra hand kan du vända dig till Patientnämnden Skåne och därefter till Inspektion för vård och omsorg (IVO).
Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående. Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård. Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre. Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål: Om du inte är nöjd med vården - 1177
Copyright © Alla rättigheter förbehållna